Het is alweer twee maanden geleden dat ik de laatste keer postte. En eigenlijk (spoiler alert) is er niks veranderd met het huis in Italië. We hebben onze favoriet gekozen en zijn met de verkopers in gesprek gegaan over de prijs, de voorwaarden en per welke datum. We waren eruit totdat de conformiteit ter sprake kwam.

Een terugblik…. De onderhandelingen over ons nieuwe huis in Italië waren volop bezig. Dat ging op momenten best lastig en op zijn zachtst gezegd, best typisch. Daar maak ik wel een keer een post over zodra het voorbij is. Maar uiteindelijk waren we er uit: prijs en datum stonden vast.

Alleen in Italië zijn ze geen fan van ontbindende voorwaarden zoals je financiering. Ze maken weinig gebruik van een hypotheek want het huis is van de familie en die heeft geld en je hebt vaak zelf ook wat bij elkaar gespaard. Dus je hebt al het geld en koopt het dan voor de afgesproken prijs. Geen bank te bekennen.

In Nederland doen we dat effe anders en wij dus ook. Want de geldboom heb ik nog niet gevonden en dus moeten we voor het huis een deel financieren in een hypotheek. Daarmee komt de ontbindende factor van de financiering op tijd in de koopakte. Dat vonden ze niet leuk.

Het spel van de clausules en ontbindende factoren is begonnen. Zonder in details te kunnen treden, was er uiteindelijk een probleem met de conformiteit. En die hebben we nodig voor de hypotheek en voor het passeren van de akte bij een notaris. Zonder conformiteit geen verkoop in Italië.

Conformiteit

De conformiteit wil zeggen dat een huis in dezelfde bouwtechnische staat/toestand moet zijn als hij bij de gemeente formeel bekend en geregistreerd is. Dat wil zeggen als opa een schuurtje heeft verbouwd tot een appartement, dan moet dat bij de gemeente geregistreerd zijn met een bouwvergunning. Heeft opa de bouwvergunning van het schuurt niet aangevraagd : niet conform want bij de gemeente is het een schuur! Heeft opa wel de bouwvergunning gekregen maar vond hij een sauna voor oma een leuker idee: niet conform want de bij de gemeente is het een appartement! Et cetera.


Dit is dus belangrijk want als wij het huis kopen in dit voorbeeld met de sauna, dan moet de verkoper de vergunning e.d. gaan regelen bij de gemeente of het ombouwen naar een appartement. Hetzelfde geld als de verkoper wel een appartement heeft gebouwd maar zonder vergunning, dan moet het schuurtje terug.

Een tekening van het kadaster met het genoemde appartement in dit voorbeeld is niet geldig voor conformiteit. De gemeente is bepalend. En de verkoper moet het huis verkopen zoals het bij de gemeente staat geregistreerd.

Door dat de conformiteit er nog niet is, is er geen garantie dat het huis zo is als het moet zijn. Wat kan betekenen geen hypotheek en dus een ontbindende factor voor de verkoop. Los daarvan mag het sowieso niet gepasseerd worden bij de notaris zonder deze conformiteit. Dit moet nu geregeld worden waarna de ondertekening en de hypotheek geregeld kan worden.

Afwachting

Aangezien de conformiteit nog niet aanwezig is (op dit moment van schrijven) is er geen akkoord en geen voorlopig koopcontract. En zijn we in theorie geen stap verder dan we waren in April. Een drama is het niet voor ons want we zitten niet op de roze wolk en bekijken het allemaal nog praktisch. Vervelend, ja dat is het wel. Dus wachten we maar weer….