Het huis is aan kant, opgeruimd en klaar voor kijkers. Alle rommel is weggebracht naar de stort en dan is je huis opeens wel leeg.

Klaar voor foto’s

Als je je huis in Nederland te koop zet dan moet hij zo leeg mogelijk zijn. Niet leeg alsof er niemand woont. Nee, zo leeg dat je goed de grootte ziet van de kamers en haar inhoud. Rommel vertekend en beperkt de kijker.

Even een voorbeeld van een willekeurig huis volgens Funda en een willekeurig huis via Idealista. In Nederland een huis van 4 ton en in Italië een huis van 1,2 miljoen.


En het is dan grappig om je eigen huis te zien. Zo netjes en opgeruimd! En ja, als we niet gaan emigreren hadden we er nog jaren blijven wonen, met veel plezier. Want het is een supermooi huis!

Klaar voor kijkers

Als de foto’s dan klaar zijn voor Funda. De tekst is geschreven door Loes. En al het papierwerk ingevuld. Dan gaat hij actief op Funda en kunnen de bussen voorrijden met kijkers en bieders.


De praktijk is niet zo. Kijkers gaan we zeker wel krijgen en een paar bieders zullen er zeker tussen zitten, want de huizenmarkt is overspannen. Toevallig was het nog in het nieuws vorige week. Maar we moeten wel realistisch zijn. Het is een prachtig huis, maar geen huis voor iedereen. Zo hebben we 5 slaapkamers (niet allemaal voor kinderen, misschien een studeerkamer of waskamer), een grote tuin met kas en overkapping (houdt iedereen wel van tuinieren) en een volledige kelder van 45m2 (ideaal voor pubers als gameroom of mancave voor papa en ideaal als rommelkelder).

Dus we gaan het zien…

Klaar voor de kijkreis

Een aantal van onze favorieten zijn inmiddels al verkocht aan anderen, maar er is aanbod genoeg en door ervaring en via via, vind je ook andere huizen. Huizen die we niet eerder gezien hadden of wisten dat ze te koop stonden.

Van de totale lijst van favorieten (ongeveer een stuk of 20-30) hebben we een lijst gemaakt die we potentieel genoeg vinden om te moeten bekijken. Daar kan immers ons huis tussen zitten. En daarnaast hebben we een huis waar we wat vragen, kanttekeningen of bezwaren bij hebben: Wat zie ik op deze foto? Wat bedoelen ze met deze zin? Etcetera. Interessant genoeg om te bekijken maar als aanvulling op de anderen.


Deze week bellen ze rond met de verschillende makelaars en worden afspraken ingepland. Twee of drie kijkdagen in een week en daarnaast nog een paar dagen om eventueel de regio van een huis te bekijken. Een rustige week wordt het niet.

Klaar voor huren

Als we ons huis dan verkopen, moeten we wel weer zelf een dak boven ons hoofd hebben. We hebben al gekeken voor een huurwoning. Deze hebben we verloren, want ook in die markt zijn er veel mensen aan het zoeken.


Inmiddels hebben we een ander op het oog en na een prettig gesprek zijn wij er heel positief over. Hopelijk wordt deze het voor ons. En anders kijken we gewoon weer verder!

Klaar voor even rust

“Kijken, misschien kopen”, dat is ons plan de komende weken. “Kijken en kopen”, dat is onze wens voor onze woning. En in de tussentijd? Dan pakken we onze rust waar het kan. In een mooi lente zonnetje. Want hierna… begint de gekheid pas echt…