Sommige maanden was het rustig en hadden we niet veel te melden. Maar deze maand is het druk. Niet dat er wat nieuws bijgekomen is, maar het is gewoon effe druk. Veel tegelijkertijd zeg maar. Kijk maar naar de maand maart wat er zoals is gebeurd en nog moet gebeuren. Ik zal de TODO lijst eens opsommen.

1. Huis verkoop klaarmaken

In begin april worden er foto’s gemaakt van het huis. Daar hoort natuurlijk een lijst bij waar je aan moet voldoen om aan de standaard van vandaag te kunnen voldoen. De standaard, zoals we op Idealista zien kan niet bij Funda in Nederland. Geen gaten in je daken, bomen in je woonkamer, de hoofdprijs vragen en geen foto van binnen laten zien en dan ook nog zeggen dat hij in bewoonbare staat is. Nee, we moeten het huis spik en span maken met een ruimtelijke visie. Dus niet teveel in beeld wat voor het oog beperkend werkt.

Uit ervaring bij de verkoop van ons huis in Dieren weet ik nog dat gevoel na de foto’s: Zo mooi heeft mijn huis er nooit uitgezien.

Deze foto komt uit de verkoopfolder van ons huis uit 2016.

2. Huizen uitzoeken

Hier zijn we natuurlijk al heel lang mee bezig en heb ik hier vaak besproken. We hebben er nu 7 en die zijn allemaal de moeite waard. Maar er kan nog een hoop veranderen in de komende maand. Zo heeft een van onze favorieten vorige week zaterdag een open dag gehad. En daar kan een koper uitgekomen zijn waardoor we achter het net vissen. Dus moeten we de lijst up to date houden.


Alleen na het maken van deze shortlist van 7 hadden we er wel effe genoeg van zeg maar. Dus in alle drukte hebben we het even laten liggen. Even weer op adem komen en daarna kijken we weer verder…of juist niet meer šŸ™‚

3. Tussentijdse woning

Tussen de verkoop van ons huis en de verhuizing naar Italiƫ hebben we (hopelijk) wel een huis in Italiƫ maar wonen we er nog niet. We emigreren pas in de zomer van 2025. Dus moeten we in de tussentijd ook nog op zoek naar een huurwoning. En als je het nieuws een beetje volgt, is daar ook een tekort. Zelfs op de particuliere markt. We zoeken voor een periode een huurhuis, 1 jaar ongeveer met een zekerheid dat we er uit gaan. Daardoor komen we in aanmerking voor diplomaten clausules, d.w.z. dat we een woning van een expat overnemen die voor X maanden in het buitenland woont.


Maar ondertussen hebben we ook nog 3 katten en een hond. Dus dat maakt het er niet makkelijker op. En daarnaast heb je nog de vraag, waar laat ik mijn spullen in dat jaar?

4. Kijkreis voorbereiden

In de meivakantie gaan we huizen kijken in Italiƫ. Ons verblijf was snel geregeld. Hotel geboekt voor onderweg in Freiburg, want 16u is wel een lange rit. Samen met La Dolce Casa gaan we een plan opzetten welke huizen we op welke dag gaan bekijken. En ze liggen daar niet om de hoek dus je hebt nog de nodige reistijd tussen de verschillende huizen.

Maar het is ook dezelfde week dat de kijkers kunnen komen kijken naar ons huidige huis. Dus moeten we tussendoor bereikbaar zijn voor vragen van Loes over het huis en de eventuele voortgang daarin. Gelukkig hebben we lieve vrienden die op ons huis passen en de boel even nalopen voor de volgende bezichtigingen.

5. Stress management

Dit is eigenlijk het grootste item op de TODO lijst: hoe hou ik de stress in bedwang? De genoemde punten zorgen elk voor hun eigen stress, maar daarnaast heb je nog de zaken die uitgezocht moeten worden voor de emigratie: welke verzekeringen hou ik aan, wat moet ik regelen voor mijn werk, welk verhuisbedrijf is interessant en wat kost het, paspoort verloopt in mei dus die moet ik verlengen, etcetera.

Gelukkig heb ik via een website een checklist gedownload voor emigratie. Daar staan punten op over zaken die je in Nederland moet regelen voor je vertrekt en wat je in het land van bestemming nog moet regelen als je er bent. Daarnaast heeft de overheid ook een goede lijst daarvoor: https://www.nederlandwereldwijd.nl/checklist-verhuizen-buitenland-emigreren

6. Genieten

Naast alle stress en klusjes die soms even te veel samen komen, is dit laatste item misschien wel het belangrijkste: Geniet van het proces!

En genieten doen we nog steeds!