JA we gaan emigreren! Maar wat komt daarbij kijken en wat met mijn pensioen? Aaaargh! Duizenden vragen en terwijl ik nadenk over eentje of een antwoord heb, komen er weer honderd bij. En ik moet eerlijk zeggen, op het moment dat ik dit schrijf, krijg ik weer stress omdat er nog zoveel onduidelijkheden zijn. Maar ook dit is onderdeel van het proces, je leert het te omarmen. Accepteer je stress, het houdt je scherp.


Maar om kennis op te doen over emigreren gingen we naar de Emigratiebeurs in 2023. Een iets wat achterhaalde setting in Houten, maar goed gevuld met stands (3 zalen als ik me goed herinner). Niet te druk maar goed te overzien. Corona zit nog in het systeem dus drukte is niet fijn.

Er was heel veel informatie over Scandinavië en Canada en Spanje, makelaars, instanties et cetera. Helaas was Italië wat minder voorzien, maar dat kon de pret niet drukken. Er was 1 makelaar gespecialiseerd in Abruzzen, mar dat was net niet ons gebied. Toch hebben we even met haar gepraat en weer e.e.a. te weten gekomen. Een goed contact om te bewaren, want ze stond open voor andere gebieden en wilde ons wel helpen met anderen die ons kunnen helpen


Ik Vertrek was er ook, maar die hebben we vakkundig ontweken want mijn hoofd komt niet op TV voor het kijkgenot van ramptoerist “de Nederlander die thuisblijft”.  Ja, ik kijk er ook altijd naar en nu wel met een andere blik: “Oh dat moet ik dus niet doen en die fout ga ik echt niet maken“.  Ik ben bang dat dat misschien wat overmoedig is en achteraf niet helemaal waar zal zijn.


De Italiaanse taal is ons niet aangeboren dus moeten we op onze leeftijd nog een taal aanleren, niet de gemakkelijkste kan ik je vertellen. En gelukkig waren de “Nonnen van Vught”, zoals ze in de volksmond soms genoemd worden er ook. Regina Coeli. Hele aardige en behulpzame dames die goed meedachten en enthousiast werden van onze droom. En de taal kennen is gewoon heel belangrijk als je je in een land vestigt en zeker als je een zaak gaat runnen. Eén van de bekendste Ik Vertek fouten. Ze bieden een goede cursus aan die goed op maat is. Absoluut eentje die we willen gaan volgen, maar voorlopig nog even niet want hij is best prijzig (wel terecht hoor als je de inhoud bekijkt) en het duurt nog een paar jaar voor ons. Zonde geld om het nu al te doen.

Filmpje over de Emigratiebeurs: